Handreiking Medewerkersreis Waterschappen
“Weet wie je doelgroep is en waar je deze kunt vinden”
Arbeidsmarktcommunicatie
“Vertel je een verhaal dat recht doet aan de werkelijkheid?”
Werving en Selectie
“Behoud het enthousiasme van het tekenmoment”
Pre-boarding
“Voorkom dat de nieuwe medewerker afhaakt”
Onboarding
“Zorg dat medewerkers zich (kunnen) blijven ontwikkelen”
Staying onboard
“Veel meer dan het afwikkelen van praktische zaken”
Offboarding

“Een goed begin is het halve werk"

Jullie hebben er alles aan gedaan om de nieuwe medewerker een warm welkom te geven. Maar wil je de medewerker aan boord houden, dan is het belangrijk om te blijven investeren in de (arbeids)relatie. Denk dus goed na over wat je mensen te bieden hebt, maak het waar en blijf in gesprek.

Lees meer over staying onboard
of
Download de handreiking

Staying onboard

"Een goed begin is het halve werk"

Je kunt er alles aan gedaan hebben om de nieuwe medewerker een warm welkom te geven. Maar wil je de medewerker aan boord houden, dan moet je blijven investeren in de (arbeids)relatie.

Voordelen van een goede 'staying onboard' aanpak:

  • Mensen blijven betrokken en gemotiveerd
  • Mensen blijven langer en beter inzetbaar
  • Minder kosten voor werving & selectie omdat medewerkers langer blijven

Belangrijke ingrediënten bij staying onboard

Het is belangrijk dat medewerkers betrokken zijn (en blijven), passie hebben voor het werk wat ze doen en dat er oog is voor hun duurzame inzetbaarheid. Wil je dit bereiken, dan moeten medewerkers:

Een goede basis hebben; Ontwikkelingsprogramma’s en een goede onboarding zijn natuurlijk mooi, maar de basis moet wel op orde zijn. Denk hierbij aan de benodigde faciliteiten om het werk uit te voeren, werkdruk, werkprivé-balans, arbeidsvoorwaarden en ga zo maar door. Het is belangrijk om te zorgen dat leidinggevenden over dit soort thema’s met hun mensen in gesprek blijven.

Zich thuis voelen; Het is belangrijk dat medewerkers zich thuis voelen in zowel het team als de organisatie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een stuk identificatie met de organisatiedoelen en een goede werksfeer. Een cruciale rol is hierbij weggelegd voor de leidinggevende. Het is belangrijk dat deze een betrokken en open houding heeft, met oprechte aandacht voor de inbreng en het wel en wee van de medewerkers. Een mismatch met de leidinggevende is een van de belangrijkste redenen waarom mensen bij een werkgever vertrekken.

Tip: Naast de formele gesprekken en contacten doen (HR-)managers er verstandig aan om zoveel mogelijk contact te maken met de medewerkers. Loop rond, praat tijdens de lunch, de vrijdagmiddag borrel of een teamuitje eens losjes over waar behoefte aan is. Zo kom je vaak veel meer te weten.

Het gevoel hebben dat ze van toegevoegde waarde zijn; Voor veel mensen is zingeving heel belangrijk. Het is daarom van belang dat medewerkers begrijpen wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. Maar ook dat ze hun kennis en vaardigheden optimaal kunnen inzetten. Het stellen van heldere, haalbare en uitdagende doelen helpt hierbij.

Ontwikkelingsmogelijkheden zien; Met de verschuiving van ‘life-time employment’ naar duurzame inzetbaarheid is de nadruk steeds meer op zowel loopbaan- als persoonlijke ontwikkeling komen te liggen. Het is belangrijk voor medewerkers om te zien dat zij zich binnen het waterschap kunnen blijven ontwikkelen en doorgroeien (Verticale ontwikkeling voor de verdieping van kennis en vaardigheden en horizontale ontwikkeling voor verbreding).

Tip: Stel een mobiliteitsadviseur aan die zicht kan houden op de ontwikkelwensen en mogelijkheden van medewerkers.

Ik heb alles gedaan, toch vertrekt de medewerker

Soms heb je er alles aan gedaan, maar kiest een medewerker er toch voor om te vertrekken. Het is hierbij belangrijk om twee dingen te realiseren:

  1. Een cv met één werkgever is tegenwoordig niet meer gebruikelijk. Het kan zelfs slecht uitpakken als je kijkt naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De kans is dus groot dat medewerkers, zeker diegene die jong in dienst zijn gekomen, een uitstapje willen maken. Als ze een mooie medewerkersreis hebben gehad, zullen ze zeker ambassadeurs van jouw organisatie worden.

    Let op:
    Het hoeft geen probleem te zijn wanneer medewerkers weggaan. Het is wel van belang dat je zorgt voor een gezonde balans tussen medewerkers die blijven en die vertrekken.

  2. Er kan sprake zijn van een verschil tussen de boodschap zoals jij deze bedoeld hebt en de interpretatie van deze boodschap door een medewerker. Je kan dingen nog zo goed bedoelen, als de ontvanger ze anders interpreteert houdt het al snel op. Zorg daarom dat je (structureel) goed in gesprek blijft met medewerkers en zicht blijft houden op hoe tevreden zij zijn. Waar lopen ze tegenaan? Waar liggen hun behoeften?

    Let op:
    Communiceer duidelijk wat je met de input doet. Doe je er niets mee? Onderbouw dat dan, anders voelen medewerkers zich niet serieus genomen.

Inspiratie voor staying onboard

Er is dus niet zoiets als één ingrediënt wat ervoor zorgt dat mensen trouw blijven aan jouw organisatie. Meerdere aspecten zijn van belang. Cruciaal zijn: oprechte aandacht en in gesprek blijven met medewerkers. Maar waar moet je nu op letten en welke dingen kun je doen om mensen betrokken te houden en te binden aan jouw organisatie? Download het inspiratieoverzicht staying onboard.