Handreiking Medewerkersreis Waterschappen
“Weet wie je doelgroep is en waar je deze kunt vinden”
Arbeidsmarktcommunicatie
“Vertel je een verhaal dat recht doet aan de werkelijkheid?”
Werving en Selectie
“Behoud het enthousiasme van het tekenmoment”
Pre-boarding
“Voorkom dat de nieuwe medewerker afhaakt”
Onboarding
“Zorg dat medewerkers zich (kunnen) blijven ontwikkelen”
Staying onboard
“Veel meer dan het afwikkelen van praktische zaken”
Offboarding

“Veel meer dan het afwikkelen van praktische zaken”

Kort samengevat omvat offboarding het hele proces omtrent het vrijwillig of gedwongen vertrek van medewerkers. Als organisatie heb je daarbij twee belangrijke vragen te beantwoorden: Hoe wil je dat de medewerker jouw organisatie herinnert? En wat wil je als organisatie uitstralen?

Lees meer over offboarding
of
Download de handreiking

Offboarding

“Veel meer dan het afwikkelen van praktische zaken”


Kort samengevat omvat offboarding het hele proces omtrent het vrijwillig of gedwongen vertrek van medewerkers. Als organisatie heb je daarbij twee belangrijke vragen te beantwoorden: Hoe wil je dat de medewerker jouw organisatie herinnert? Wat wil je als organisatie uitstralen naar jouw medewerkers?

Voordelen offboarding

  • Zorgt ervoor dat je waardevolle feedback ontvangt
  • Zorgt voor een goede afhandeling van administratieve zaken
  • Je bouwt aan een blijvende relatie (bijvoorbeeld via een alumni netwerk)
  • Je waarborgt kennis en ervaring in de organisatie

De basis op orde

Onderstaand beschrijven we de stappen die je als organisatie altijd moet zetten tijdens het offboardingstraject:

  1. Communiceer het vertrek: Informeer relevante afdelingen zoals HR, ICT en de salarisadministratie. Wanneer nodig, kun je hierbij ook de reden van het vertrek communiceren.
  2. Papierwerk: We ontkomen er niet aan. De medewerker moet zijn of haar baan formeel opzeggen. Dit kan per brief of per mail. Of bij ontslag, moet de organisatie dit uiteraard ook formaliseren.
  3. Start de kennisoverdracht: Offboarding heeft veel impact. Voor werknemer én werkgever. De medewerker vertrekt, maar ook in de toekomst wil je als organisatie gebruik kunnen maken van zijn of haar kennis. Een goede overdracht is dan ook erg belangrijk voor het borgen van de kennis in jouw organisatie.

    Tip: Probeer een fysiek overdrachtsgesprek te realiseren tussen de vertrekkende medewerker en de nieuwe medewerker.

  4. Exitgesprek: Durf te leren van je exitgesprekken. Je kunt inzicht krijgen in belangrijke pull- en pushfactoren. Leerzame feedback waarmee je jouw organisatie weer naar een hoger niveau kunt brengen. Het is belangrijk dat deze feedback ook bij het management terecht komt. Daarnaast bepaalt het exitgesprek in grote mate het gevoel dat de vertrekkende medewerker overhoudt aan zijn offboarding.
  5. Teruggave bedrijfsmiddelen: Vanzelfsprekend moeten de door de organisatie verstrekte middelen zoals laptops, telefoons, auto, toegangspassen of sleutels weer worden ingeleverd.

    Tip: Denk ook aan het stopzetten van e-mailaccounts en het blokkeren van de toegang tot bedrijfsapplicaties

  6. De losse eindjes: Controleer of het offboardingsproces goed verloopt. Zorg dat de vertrekkende medewerker niet meer wordt meegenomen in komende vergaderingen, spreek met de overige medewerkers en zorg ervoor dat de medewerker zijn of haar werkplaats opruimt.
  7. Zorg voor een formeel afscheid: Organiseer altijd een formeel afscheidsmoment. Maak er een feestje van met de collega’s. Heeft de vertrekkend medewerker daar geen behoefte aan, organiseer dan een ander formeel moment. Laat nooit iemand zonder een afscheid de deur uit lopen.

Inspiratie voor offboarding

Je weet nu welke stappen je in ieder geval moet zetten binnen het traject van offboarding. Maar hoe zorgen we er nou voor dat een medewerker met een goed gevoel de deur achter zich dicht trekt? En dat je als organisatie zo min mogelijk verlies van kennis hebt? Denk bijvoorbeeld aan een offboarding-checklist of een offboardingscollege. Download het inspiratieoverzicht voor meer concrete activiteiten.